Ateş Yakmak
Doğadaki yaşam mücadelesinde sudan sonra en gerekli olan şey ateştir. Ateş sayesinde ısınırız, yemek pişiririz, geceleyin güvenlik sağlarız,suyu mikroplardan temizleriz,yerimizi belli etmek için kullanırız.
Ateş Nasıl Yakılır
Ateşin oluşabilmesi için kıvılcım veya çok yoğun ısı ve bunların hemen
tutuşturabileceği kav denilen malzemeye ihtiyacımız vardır. Ateşin yakılmasında bir diğer önemli şeylerden biri de iyi havadır. Tabiattan ateş yakabilmemiz
için gereken malzemeleri kolaylıkla bulabiliriz.
KAV
Bir kıvılcımla dahi kolayca tutuşabilecek malzemedir. Hafif , gevşek ve kuru ağaç kabukları,kuru otlardan ince ve küçük parçalar,kuru yosunlar,küçük kuş yuvalarındaki tüyler ve çeşitli kuru bitki lifleri kav için idealdir.Çeşitli kav tipleri:

2. Kuru Yapraklar
3. Kuru ağaç kabukları
4. Kuru yosunlar
Kav Nasıl Tutuşturulur
1. Hazırladığımız kavı eğer elimizde bir parça çelik(cep çakısı gibi) var ise doğada sık
bulunan çakmaktaşına vurarak çıkan kıvılcımla tutuşturmak mümkündür.
2. Fotoğraf makinası veya bir dürbünden sökebileceğimiz ince kenarlı bir mercek ile
güneş ışınlarını kav üzerinde odaklayarak kavı tutuşturabiliriz. Hafif yanmayı yavaş
üfleyerek desteklemek gerekir.
3. Elimizde bir akü var ise,kablolarını birbirine değdirerek elde ettiğimiz kıvılcım ile
kavı*(eğer benzini tutuşturmak istiyorsanız çok dikkatli olun ve çok az miktar kullanın)
tutuşturabiliriz.
ODUN ÇEŞİTLERİ
Ateşi yakarken seçeceğimiz odun çeşitleri önemlidir. Yumuşak odunlar; Köknar,elma,çoban püskülü çabuk yanarlar ve iyi ısı verirler.Bunları ateşi geliştirirken kullanmak gerekir. Pişirme yaparken veya uzun süreli ateş gerektiğinde sert odunlar lazımdır. Bunlar yavaş yanarlar ve dayanıklıdırlar. Kayın,huş ağacı ve meşe bu cins sert odunlu ağaçlardır.Odun bulamadığımız durumlarda kurumuş hayvan pislikleri, kuru deniz yosunları, kuru likenler, kuru turba yığınları acil yakıt gereksinimizi karşılarlar.ATEŞİ KURARKEN KULLANILACAK MALZEME VE SIRASI
Ateşi kurarken öncelikle kavdan başlarız. Kav iyice tutuştuğunda üstüne ölü
yapraklar,yaprak sapları ve çok ince dal parçaları koyarız. Bunlar tutuştuğunda ateşi
çöktürmeden üstüne kızılderili çadırı şeklinde küçük dal parçalarını dizeriz. Çıra olarak ölü yapraklar,çok ince dallar ile küçük dallar konur.
ATEŞ YAKMA YERİNİN DÜZENLENMESİ
Ateş yakılacak yer her türlü kuru yaprak,dal gibi yanacak maddelerden
temizlenmelidir. Eğer zemin kuru otla kaplı ise zemine açılan çukur içinde ve çevresi
taşla kapatılarak ateş yakılmalıdır. *Hava rüzgarlı ise ateş yerinin
rüzgar yönünde ateşin sıçramaması için tedbir alınmalıdır. Ateşinizi her zaman ihtiyacınıza göre hazırlayın. Basit birşey
için büyük ateş yakarak odununuzu israf etmeyin. Ateşinizin etrafa sıçramasını engellemek için taşlarla etrafını çevirebilirsiniz. Bu taşları
hiçbir zaman dere yataklarından almayın.Bu taşların içlerine su sızmış olabilir. *Oluşan
buhar nedeniyle bu taşlar patlayabilirler. Kayalardan yapacağınız bir koruma duvarı,ateşinizin rüzgarda hızla yanmasını ve
odun stoğunuzun azalmasını engeller. Ateşin ısısının size daha iyi yansımasını
sağlar.Bu kaya duvarının boşluklarını çamurla kapayabilirsiniz.
*** DAİMA KULLANDIĞINIZ ALANI İLK GELDİĞİNİZ GİBİ VE TEMİZ OLARAK
TERKEDİN ! ***
ATEŞİN KURULMASI
Ateşinizin tek bir kibritle sorunsuz yanmasını isterseniz,ateşinizi kurallara
uygun kurmalısınız. Ateşi daima küçük hazırlayıp dikkatli bir biçimde büyütmeliyiz aksi takdirde tehkile kaçınılmaz olabilir. Ateş kuvvetlendikçe yanabilecek kadar kalın
dalları seçin.Daima en inceden yavaş yavaş kalın dallara geçiş yapın. *Hiçbir zaman yaş ağaç dalı kullanmayın. Hem
yakmakta zorlanırsınız, hem de dumandan duramazsınız.
(TEEPEE) TARZI ATEŞ HAZIRLAMA TEKNİĞİ

ATEŞİN SÖNDÜRÜLMESİ
Yakılan her ateşin dikkatlice söndürülmesi gerekir.Söndürme işini toprak,su,
ve karla yapabiliriz.Ateşi toprak ile söndürdüğümüzde içte yanan kısmın
kalmadığından emin olun.Ateşi hiçbir zaman kendi halinde sönmesi için
bırakmayınız.
**** ATEŞİ YANAR VAZİYETTE BIRAKMAYIN ****
ÇEŞİTLİ YANSITICILAR
Yapacağımız bu reflektör-yansıtıcı bizi hem rüzgardan korur. Aynı zamanda
ateşin ısısını bize yansıtır.
Yorumlar
Yorum Gönder